Kuvien kehystys antaa lisää ilmettä

Julkaistu: 19 February 2024

Taidekehystys ei ole vain tekninen yksityiskohta, vaan se vaikuttaa merkittävästi siihen, miten teos koetaan ja tulkitaan. Oikein valittu kehys voi korostaa teoksen keskeisiä piirteitä, luoda kontrastia tai yhdistää se ympäristöönsä saumattomasti. Kehystäminen voi myös vaikuttaa siihen, miten teoksen arvo arvioidaan. Kun valokuvat tulivat osaksi elämäämme, alettiin niitäkin kehystää. Nykyään kuvien kehystys kattaa yhtä ison osan kehystämöiden työtä kuin maalausten kehystys.

Kehys suojaa

Kehys ja lasi tarjoavat fyysisen suojan valokuvalle. Ne estävät likaa, pölyä ja muita ulkoisia tekijöitä vaurioittamasta kuvaa. Haluttaessa ne suojaavat kuvaa auringon UV-valolta, joka voi haalistaa värejä ja vahingoittaa valokuvaa ajan myötä.

Valokuvan tulostaminen isokokoiseksi on arvokasta. Tästä syystä on viisasta suojata kuva ajan hampaalta. Nykytekniikalla suojaaminen voi tapahtua laminoimalla valokuva. Laminointi mahdollistaa kuvan sijoittamisen suoraan lasin alle ilman että siihen jää aukkopahvin eli paspartoun tuomaa ilmatilaa. Jos valokuva kehystetään ilman laminointia, on hyvä sijoittaa se aukkopahvin alle, jolloin lasi ei ole suoraan kuvassa kiinni. Kehys pitää lasia tiukasti kiinni ja suojaa kokonaisuutta reunoilta ja lasi puolestaan suojaa kuvaa kohtisuoralta kosketukselta.

Kehys korostaa kuvaa

Kehys on tärkeä osa valokuvan esillepanoa. Se voi olla minimalistinen ja huomaamaton, antaen kuvan itsensä puhua puolestaan, tai se voi olla osa valokuvan tarinaa, vahvistaen sen teemaa ja tunnelmaa. Esimerkiksi vanhanaikainen, koristeellinen kehys voi sopia hyvin vanhaan ja klassiseen valokuvaan, kun taas moderni ja puhdaslinjainen kehys voi täydentää minimalistista ja nykyaikaista kuvaa.

On myös tärkeää ottaa huomioon se, missä ja miten kuva tulee esille. Esimerkiksi valokuvat, jotka ripustetaan yhteen ryhmäksi, voivat hyötyä yhdenmukaisista kehyksistä, jotka luovat yhtenäisen ilmeen. Toisaalta yksittäinen, näyttävä kuva voi hyötyä erityisestä kehyksestä, joka erottaa sen ja tekee siitä keskipisteen huoneessa.

Kuvien kehystys on siis paljon enemmän kuin vain tekninen yksityiskohta – se on osa valokuvan kokonaisilmettä ja tarinaa. Hyvin valittu kehys voi nostaa valokuvan visuaalisen vetovoiman uudelle tasolle ja auttaa välittämään valokuvaajan alkuperäisen vision ja tunteen katsojalle. Kehystä suunniteltaessa on hyvä pysähtyä hetkeksi kuvan äärelle ja miettiä mitä haluaa sen kertovan ja kuinka voi parhaiten korostaa sen ainutlaatuisuutta. Kuvien kehystys meiltä: Kehyskammari.

jaa  

Taiteen merkitys yhteiskunnassa

Tervetuloa taideblogiin, missä tutkimme taiteen syvää merkitystä ja sen vaikutusta elämäämme. Taide ei ole vain kaunista katsottavaa, vaan se tarjoaa myös väylän ilmaista tunteita, kuvata maailmaa ja herättää ajatuksia. Täällä jaamme intohimomme taiteeseen eri muodoissaan – olipa kyse sitten maalauksista, veistoksista, valokuvista, musiikista tai vaikkapa kirjallisuudesta. Haluamme avata keskustelua taiteen ympärille ja tutkia sen vaikutusta yksilöihin ja yhteisöihin. Blogissamme perehdymme erilaisiin taideilmiöihin, esittelemme kiinnostavia taiteilijoita ja teoksia sekä käsittelemme taiteen merkitystä kulttuurissamme. Tarjoamme myös vinkkejä taiteen harrastamiseen ja arvostamiseen, sekä inspiroivia ideoita omien luovien kykyjen kehittämiseen. Tavoitteenamme on innostaa ja syventää ymmärrystä taiteen voimasta ja monimuotoisuudesta. Toivotamme kaikki taiteesta kiinnostuneet lämpimästi tervetulleiksi jakamaan kanssamme tämän upean taiteen maailman, missä luovuus ja inspiraatio kohtaavat!

Viimeisimmät julkaisut